Skillnaden mellan en DJ-mixer och ett mixerbord

Home / Musik / Skillnaden mellan en DJ-mixer och ett mixerbord

Den största skillnaden mellan en DJ-mixer och ett mixerbord är faktiskt just storleken. Ett mixerbord är mycket större och har många fler funktioner och finesser när det gäller att mixa ljud. En DJ-mixer är mindre och i de flesta fall finns endast 2 kanaler som ansluts till varsin skiv- eller cdspelare. Det finns även lite större DJ-mixerbord med 4 kanaler och dessa används oftast till stora evenemang eller på större nattklubbar. Ett DJ-mixerbord används oftast till mjuka övergångar, transitons, mellan olika ljudspår under tiden de spelas. På ett DJ-mixerbord kan man även lyssna på nästa ljudspår med hörlurar innan man spelar upp det för sin publik och på det viset skapa olika effekter. Ett mixerbord har många fler funktioner för att styra hur olika ljud skall höjas eller sänkas, framtonas eller dämpas innan de skickas vidare till en högtalare. Man kan också panorera ljudet, alltså styra ljudet till vänster eller höger högtalare.

Att mixa musik

Att mixa musik är en otroligt kreativ process. Alla har förstås sin egen arbetsgång och favoritmetod när det gäller att skapa det perfekta ljudin trycket. De flesta väljer att börja med att fokusera på de små små detaljerna när de mixar, man kanske fokuserar på just en specifik gitarrslinga och börjar justera just den tills man är nöjd och sedan klipps allt ihop till en helhet när man känner sig helt färdig med resultatet. Andra, som till exempel Jon Rinneby, börjar i den andra änden. Han brukar börja med att se till helheten och koncentrerar sig på detaljerna först i slutskedet av sitt arbete. här kan du läsa om hur man mixar baklänges, kanske kan du hitta lite tips att ta med dig när du själv mixar. Det kanske kan ge dig lite tid och inspiration till ditt eget arbetssätt när du mixar i framtiden. Plocka ut de bitar som passar dig och pröva dig fram till den metod som passar just ditt skapande bäst, där du hittar mest inspiration till din egen mixning.

En DJ-mixer på nästa fest kanske?

Något som brukar vara en riktig succé är att ha en DJ-mixer på privata fester. Mixar man själv är det ju bara en fördel men om man känner att man vill vara delaktig i festligheterna själv är det en fördel att hyra in en DJ. Det behöver inte kosta särskilt mycket och är man många är det definitivt en partyhöjare. Väl värt varenda krona för en lyckad fest med härliga vänner, musik och dans hela natten lång. Väljer man att arrangera en tillställning med speciellt tema är det naturligtvis ännu roligare. Halloween är en härlig helg för ett lyckat party och du hittar perfekta kläder till halloween här. Ju mer man spökar ut sig, desto roligare blir det garanterat! Så det är bara att sätta igång planeringen och börja bjuda in gästerna. Hyr du in en DJ har han säkert någon form av ljussättning också som ökar upplevelsen ytterligare, det kan bli ett minne för livet!