Skapa din egen musik

Home / Musik / Skapa din egen musik

Att skapa egen musik är en enorm dröm för vissa och endast en hobby för andra. Oavsett vad du tycker om musikskapande är det viktigt att du vet hur du ska gå till väga för att skapa en låt. Enligt många musikskapare är den allra svåraste delen att starta, att komma igång helt enkelt. Det finns flera saker du bör ha i tanken och även en del tips och knep som kan vara bra att känna till. Men innan du börjar med allt detta måste du först se till att du har alla verktyg du behöver.

Dator som klarar musikprogram

När du ska skapa musik kommer du antagligen börja med att söka tips på nätet om hur du går till väga. Du kommer då stöta på en rad med musikprogram som kan vara hjälpsamma. För att kunna använda dessa behöver du dock en bra dator, du får själv välja om du vill ha en bärbar dator eller en stationär. Du kan antingen investera i en värstingdator, eller varför inte köpa en begagnad iMac som fortfarande fungerar utmärkt? Köper du begagnat kan du även räkna med ett billigare pris.

En dator är dock inte allt du behöver. Du behöver även hörlurar, mikrofon, instrument och så vidare. Sedan är det viktigt att dessa delar fungerar med din dator. När du skapar musik kan du välja att koppla in mikrofonen till datorn och spela in den vägen istället för en separat inspelningspryl.

Hur skapandet kan se ut

När du är redo att sätta igång med skapandet bör du först välja vilka instrument du vill spela. Du kan dock även lägga till olika ljud och sätta ihop en melodi via vissa musikprogram. Ett tips är att du nynnar samtidigt som du gör ackordsammansättningen. Ackorden du sätter samman kan nämligen redan finnas i andra låtar, nynnandet kommer då bidra till att du skapar en helt ny melodi.

Melodin är enligt de flesta den enklare delen, det är själva texten som kan vara svår att skriva. Ett tips är att du skriver från egna erfarenheter och känslor, du som låtskrivare kan även bli inspirerad av olika saker. Det gör dessutom ingenting ifall du inte blir nöjd med den första texten, det är bara att fortsätta skriva och prova dig fram.

När du har satt ihop en, eller flera, melodier samt texter kan du börja spela in dessa. Det är inte jätteviktigt att de första inspelningarna blir perfekta. Det handlar mer om att du ska ha en idé och dokumentera denna. På så sätt kan du lämna den och komma tillbaka vid ett senare tillfälle.

Bearbetningen av låten

Bearbetningen av sången/låten är det som brukar ta allra längst tid. Grunden, alltså texten och melodin, kommer väldigt lätt för vissa personer. Bearbetningen innebär att du tar en noga titt över allt du skapat hittills och kanske skriver om eller ändrar vissa delar. Om du skapar låten helt på datorn kommer du sitta framför skärmen många timmar.