Romska drottningen död

Home / Musik / Romska drottningen död

Esma Redzepova gick bort söndagen den 11 december 2016 . Hon var en romsk sångare av makedonsk härkomst och var otroligt stor på Balkan liksom utomlands och turnerade runt om i världen för stora åhörarskaror. Mest spridd är hon nog genom filmen Borat, där hennes röst hörs i bakgrunden när Borat besöker en by i obygden. Hon framträdde också i Eurovision Song Contest för ett antal år sedan utan större framgång i europeiska finalen. Men för de som känner henne bä598px-Esmattre är hon känd genom sin 50-åriga karriär som sångare men också genom sina humanitära gärningar.

Hon är en av landet Makedoniens största artister genom tiderna och har spelat in många av de mest kända makedonska sångerna och gjort dem till sina egna. Likaså har hon spelat in mycket av den romska musiken och varit en stor pionjär för den romska musiken genom att sprida den och spela in låtar på romani. Hennes viktiga roll som förmedlare av den romska musiken och kulturen har gjort att hon kallats “Queen of the Gypsies” – Romernas drottning. Till detta har också bidragit hennes stora engagemang för romerna och framför allt för romska barn. Hon har tillsammans med sin make tagit hand om ett femtiotal barn och hjälpt många andra barn att få boende. Flera av hennes sånger handlar också om barn och moderskap – att förlora sitt barn, att överge sitt barn, att inte kunna få barn. För sitt engagemang blev hon nominerad till Nobels fredspris.

Musiken har ofta framfört med blåsorkester, som är den vanligaste typen av band att spela på traditionella fester. Detta betyder att det krävs mycket kraft i rösten för att kunna överrösta dem, då inte inte alltid ljudförhållandena Esma_Redzepova,_Romano_horoär de bästa. Kanske är det en anledning till att hennes röst har förändrats från den sköra, ljuva röst som för tankarna till den indiska musiktraditionen till en kraftfull men nästan sönderfallen röst som för de flesta idag förknippas med Esma. Till den brokiga rösten hör förstås också ett hårt liv med en stor portion misär som genom året ackompanjerat de stora framgångarna.

Det tog 73 år för Esmas röst att tystna från den stund hon föddes i den nuvarande makedonska republikens huvudstad Skopje till dess att hon somnade in i samma stad.