Musikfestivaler

Home / Musik / Musikfestivaler

Ett populärt folknöje på sommaren är att gå på en (eller flera) musikfestivaler som traditionsenligt anordnas runt om i landet. Det finns festivaler i en mängd olika genrer och med en mängd olika inriktningar, vilket betyder att alla kan hitta något som passar just dem.

En klassisk festival i Sverige är till exempel Emmabodafestivalen, som anordnas i Emmaboda i Småland. Det har den gjort sedan 1988, då den första festivalen arrangerades. Bakom festivalen ligger Musikföreningen Vinterbadarna, som varit verksam sedan 1982 med att anordna konserter. År 1988 tog de dock som sagt steget till att anordna en festival, och resten är historia. Till en början var Emmabodafestivalen tydligt inriktad på indiepop, men på senare år har festivalen dragit allt mer åt det elektroniska hållet.

En annan verklig klassiker på den svenska festivalscenen är Storsjöyran, en stadsfestival arrangerad i Östersund med anor från 1963, vilket gör den till en av Sveriges allra äldsta stadsfestivaler. Genom åren har den lockat stora artister som Lady Gaga, Patti Smith och Sting, som har framträtt på en av de många scener som byggs upp i Öresunds centrum under festivalen.

Om man föredrar lite hårdare musik än den indiepop, elektroniska musik och mainstream pop och rock som spelas på festivalerna ovan, kanske Metaltown faller en mer i smaken. Det är en ung festival jämfört med Emmabodafestivalen och Storsjöyran, då den arrangerades för första gången år 2004. På Metaltown spelas hårdrock och metal, och under tre dagar kan hårdrocksfans med andra ord headbanga i takt på festivalområdet Göteborg Galopp i närheten av Säve.

Vill man ha en festival där housemusiken får ta störst plats är Summerburst rätt festival. Den arrangerades för första gången år 2011, och är därmed en av de nyaste festivalerna, men har redan växt sig så stor att den numera arrangeras i både Stockholm och Göteborg. Den första festivalen arrangerades på Stadion i Stockholm, och sålde slut, med 13 000 besökare på festivalområdet. Sannolikt berodde den enorma framgången på att man hade lyckats få dit artister som Avicii, David Guetta och Eric Prydz. Guetta och Avicii återvände till festivalen även året därefter, och fick sällskap av andra stora namn inom housescenen och den elektroniska scenen, som Deadmau5, Tiesto, Axwell och Sebastian Ingrosso. Även det året sålde festivalerna i både Stockholm och Göteborg slut, och totalt innebar det mer än 65 000 besökare på festivalen.

Om man inte har möjlighet att gå på någon av dessa musikfestivaler kan man alltid anordna sin egen festival i miniformat i trädgården med sina vänner. Så länge en eller några av vännerna kan spela musik, och man har en skön uppsättning utemöbler att ställa fram åt publiken, är allt upplagt för en framgångsrik och rolig musikkväll i sommarnatten.