Musiken som träningsredskap

Home / Musik / Musiken som träningsredskap

En del som tränar använder låtarnas tempo för att styra frekvens och hastighet i träningen. Genom att träna till en speciell låt håller du samma tempo i övningen varje gång och genom att veta vilket tempo en inspelning har, något som mäts i BPM (beats per minute), kan du mycket precist öka din hastighet i träningen successivt. Streamingtjänster för musiklyssning har haft funktioner där musiken anpassats till det tempo som du vill träna i, så att musiken har spelats upp långsammare eller snabbare. Du kunde då lyssna till dina favoriGetting ready for trainingtlåtar fast fortfarande hålla samma tempo i övningarna.

Ett annat sätt som du kan Förhöja din träningsprestation på genom musik är att spela en låt som får dig att känna dig stark, får det att kännas som att du klarar det. Det kan höja gränsen för vad du tror att du kan klara – och faktiskt därmed klara av det. Musiken kan också användas som ett distraktionsmoment så att du inte tänker lika mycket på att det är jobbigt och kan avleda din uppmärksamhet så att du presterar bättre.

En relativt känd person som använder musik när han tränar är den nordamerikanske presidenten Barack Obama. Vill du veta vad han lyssnar på när han tränar så kan du läsa artikeln Obama delar sin träningsmusik  från Svenska Dagbladet och söka på listan som presenterades för läsarna av tidningen Wired. Barack Obama har ett stort musikintresse precis som sin demokratiske föregångare Bill Clinton. Bill Clinton spelade saxofon och var inte alls dum på detta. Obama har inte seShe never skips a gym sessiontts traktera detta instrument men har vid ett flertal tillfällen hörts sjunga, och dansa med både rytm och stil.

Som träning är det också vanligt att folk just dansar, antingen som en specialiserad träningsform eller bara social dans eller danskurser. I dansen är förstås musiken i fokus, lika mycket som dansen och är kanske det roligaste sättet att använda musik för träning och motion. Träningsformer med fokus på dans, som Grounding som bygger på afrikansk dans, är vanliga och de flesta träningspass med ledare från Aerobics till Zumba har koreografier som är baserade på musiken och ofta steg som kommer från olika danser.