Musik

Home / Musik / Musik

Sverige kan stoltsera med många artister och grupper som lyckats erövra den större publiken med sin musik. ABBA, Avicii, Ace of Base, Robyn och Roxette för att bara nämna några.

För att lyckas med sin musik behöver man inte nödvändigtvis vara artist, ha en oemotståndlig personlighet eller ens en sångröst. Se bara på vår kanske största musikexport genom tiderna, Max Martin.

En till synes relativt dold person som väldigt sällan ens ger några intervjuer. Trots detta har han lyckats slå igenom stort genom att skriva och producera världshit åt de riktigt stora stjärnorna så som till exempel Backstreet Boys, Britney Spears, Usher, Ariana Grande, Bon Jovi, Katy Perry, Maroon 5, N’Sync, Celine Dion och Justin Timberlake. Låtar alla känner igen och kan sjunga med i världen över står denne Stockholmskille bakom.

Vad många kanske inte vet är att ett av Max Martins senaste projekt är Zlatans Volvo-reklam, där han skrivit om Sveriges Nationalsång “Du gamla, du fria”. En reklamfilm som vi väl alla sett och kommer ihåg. För att lyckas med en bra reklamfilm behöver du inte vara en känd fotbollsspelare eller stjärnproducent. Vem du än är och vilket företag du än har kan ett bra filmbolag hjälpa dig att komma igång och göra en slagkraftig företagsfilm

Martin Karl Sandberg, som är hans riktiga namn, föddes i Stenhamra utanför Stockholm 1971. Redan som tioåring fastnade han för musiken och spelade både valthorn och trumpet i den kommunala musikskolan. Han hoppade av gymnasiet för att kunna ägna sig mer åt musiken.

1985 bildade han och sju vänner hårdrocksbandet Its alive, och i samband med det började han kalla sig för Martin White.

Under 1990-talet samarbetade han med hitmakaren Denniz Pop i den berömda Cheiron-studion. Då tog han till sig producentnamnet Max Martin, och de stora stjärnorna togs under stort hemlighetsmakeri in i Cheironstudion i Stockholm för att skapa musikmagi.

1997 fick han tillsammans med Robyn sin första topp-tio-låt Do you know (what it takes) när den nådde plats sju på den amerikanska Billboardlstan.

Max Martin har totalt 22 ettor på Billboardlistan, vilket ger honom en historisk tredjeplacering bakom legendarerna från Beatles; Paul McCartney med 32 ettor och John Lennon med 26.

Några av Max Martins största hits är

Britney Spears – Baby one more time / Oops I did it again

Backstreet Boys – As long as you love Me / Everybody

Bon Jovi – It’s My Life

Taylor Swift – Shake it off

Britney Spears hade kanske inte varit den hon är idag om hon inte fått hjälp med lanseringen av Max Martin. Han skrev hennes hit Baby one more time. Från början fick låten namnet Hit me baby (one more time), men titeln ändrades före lansering på grund av rädsla att den skulle missuppfattas som våldsam och att budskapet skulle handla om S&M. Låten blev Britneys genombrott och början på en lång karriär som världsstjärna.

Max Martin driver idag två bolag inom musikprodukton, Wolf Cousins och Maratone.