Musik och mode

Home / Musik / Musik och mode

Musik och mode har i modern tid alltid varit förknippade med varandra, i alla fall när det gäller sådan musik som inte anses tillhöra ”mainstream”-musiken. Kläderna blir då en symbol för att man tillhör en viss grupp i samhället som sticker ut från normen – en markör för gemenskap inom gruppen och utanförskap från resten av samhället. Ofta är musiken och kläderna del av en hel subkultur, med sina egna normer och seder.

Ett tydligt exempel på detta är punken från 1970-talet, där musiken kombinerades med nitar, säkerhetsnålar, trasiga jeansjackor och färgglada tuppkammar. Kläderna var bland annat ett uttryck för den starka gör-det-själv-kulturen som karakteriserade punken, då man skulle tillverka saker själv och det skulle synas att man hade gjort dem själv.

Ett annat exempel där mode och musik har gått hand i hand är goth, som faktiskt har sitt ursprung i punken. De kläder som gothare bär är dock betydligt mindre färgglada än punkarnas, då svart är den dominerande färgen. Det är också vanligt med svart och vitt smink (både för tjejer och killar), liksom detaljer som spets och krås. Vanliga material är skinn och sammet.

Ett tydligt exempel på hur klädstilen kan vara en markör för utanförskap från samhällets normer är det faktum att hårdrockare ofta har långt hår. Det kom sig ursprungligen av att hårdrocksbanden på 1960- och 1970-talen lät sitt hår växa långt som en protest mot sina föräldrar och den äldre generationen och deras normer.

Om du själv identifierar dig med en viss subkultur, klädstil eller musikstil, och du letar efter kläder som passar just dig, ska du gå in på Outletsverige.se. Där finns kläder i en mängd olika stilar till bra priser, så att alla kan klä sig så som de själva vill.