Dansband

Home / Musik / Dansband

Dansbandsmusiken är älskad av många men i musikkretsar talas det sällan om denna genre av musik. Man kan till och med höra folk tala med förakt om denna musik som är så omtyckt. Dansbandskulturen har stark förankring i Sverige och det är den typ av musik som säljer bäst. Socialt spelar också dansbanden en stor roll. Att gå ut och dansa är gemenskap och många par har funnit varandra på dansbanan. Texter som är lätta att förstå och leva sig in i samt svängiga toner som är dansvänliga har gjort Sven-Ingvars, Vikingarna, Lasse Stefanz, Thorleifs och många andra band kända.

Kända sångare i dansband

Flera dansband har under åren deltagit i Eurovisionsschlagerfestivalen. Forbes, Arvingarna och Barbados till exempel har deltagit och Charlotte Perelli var sångerska i dansbandsgruppen Wizex då hon vann med låten “Tusen och en natt”. I Svensktoppen har flera dansband haft stora framgångar och Sten & Stanley ligger i topp genom åren med 61 låtar totalt på svensktoppen och Sven-Ingvars som bildades redan 1954 följer tätt efter med 54 låtar. Sven Magnusson som var sångare i Sven-Ingvars var en riktigt stor musikprofil inom genren dansbandsmusik. Han avled nyligen och sörjs av ett stort antal artister som såg Sven som en galjonsfigur som har präglat Sveriges musikliv. Han beskrivs som en artist med en fantastiskt röst och varm utstrålning. Många förundras över att hans röst höll så länge. Vanligtvis blir rösten sämre med åldern men många anser att Sven sjöng som bäst under de sista åren.

Vill du bilda ett dansband?

Du som håller på med musik men har svårt att nå framgångar kanske ska ge dig på en annan genre. Även om du till exempel brinner för hårdrock kan det vara lättare att slå igenom som dansband. I hela landet anordnas danskvällar dit folk vallfärdas för trevliga danskvällar. Det krävs mycket jobb och tålamod för att nå stor framgång men genom Influencer Marketing kan du marknadsföra dig själv för att snabbare nå ditt mål. Detta är den nya tidens marknadsföring och det är lätt att nå ut till väldigt många i rätt målgrupp. Se till att ditt varumärke hamnar på många läppar och du kan mycket snabbare nå fram till ditt mål. För att sedan hålla dig på toppen krävs förstås att du är duktig på det du gör. Tänk också på att det vanligtvis är sångaren eller sångerskan som är den som blir huvudpersonen.