Blues – en stil som påverkat mycket

Home / Musik / Blues – en stil som påverkat mycket

Många musikstilar och musiker har bluesen att tacka för mycket. Inga musikgenrer går i en rak linje utan de flesta musikstilar flyter in i varandra längre tillbaka i historien. Populärmusik inrymmer de flesta av dem, men nästan alla går att härstamma från just bluesen.

Rock n roll – släktingen till bluesen

Det går heller ingen exakt gräns mellan rock n roll och traditionell blues, även om de flesta musikkännare nog kan komma överens om, vad som tillhör vad. Många tidiga bluesartister var också dem som ansågs vara de främsta in rock n roll. Värt att nämna är förstås artister som Elvis Presley och Chuck Berry. Den sistnämnde är också en artist som många anses ha “stulit” ifrån, så han har med andra ord påverkat en hel del av våran musik. I och med rock n rollens framtåg, blev stil och kläder allt viktigare inslag också i ungdomskulturen generellt. Idag har vi mycket av våra kreativa möjligheter att uttrycka oss, att tacka bluesen för. Alltifrån kläderna vi bär till tygpåse med tryck med sitt favoritband eller andra musiksymboler.

Populärmusik och blues

En del menar ju att rock n roll hör till denna kategori, men klart är att många artister inom pop-stilen, nämner jus blues artister som sina idoler och inspirationskällor. Inom poppen används även på samma sätt som inom blues samma instrument som gitarr, piano och trummor.

Några av de stora blueslegenderna

Arthur (Blind) Blake (f. 1893 – d. 1934)

Född i Georgia och föddes blind. Redan tidigt i livet började han spela gitarr på gator och torg för att försörja sig och Blind Blake tar sig under 1920-talet till Chigago och kort därefter skriver han sitt första skivkontrakt. Hans fingerspel på gitarren är väldigt känt och har influerat många gitarrister genom tiderna. Omkring 70 skivor spelade han in och det är musikvärlden evigt tacksam över.

Mamie Smith (f. 1883 – d. 1946)

En bluessångerska som man bara måste nämna i dessa sammanhang är Mamie Smith som med sin låt iIt´s Right Here/i, medverkade till den första bluesskivan som spelats in. Den såldes i över 1 miljon exemplar.

Riley B.B. King (f. 1925 – d. 2015)

Den kända rösten från B.B King, går inte att ta miste på. För många ÄR han bluesen. Född på en plantage i Mississippi, och tidigt under ungdomsåren spelade han på gatorna. Han har banat vägen för otaliga artister och rockband i musikvärlden.

John Lee Hooker (f. 1912 – d. 2001)

Född 1912 i närheten av Mississippi där han också levde och spelade in över 100 skivor. Hans speciella gitarrspel och sjungande anses av många tydligt vara spunna ur afrikanska rötter. Det är ju precis det blues handlar om och den musikaliska historien har blues att tacka för mycket!