Barns val av musik

Home / Musik / Barns val av musik

Har du funderat på vilken musik ditt barn lyssnar på? Det är inte alltid barnlåtar som är favoriterna. Många gånger fastnar de för musik som egentligen är skriven för vuxna öron. Hasse Andersson är en artist som barnen har tagit till sitt hjärta. När han sjunger om guld och gröna skogar kan de flesta 4-5-åringarna följa med i texten. Många av hans låtar har en trallvänlig rytm som tilltalar många barn. Ett annat artistpar som är populära hos barn är Simon och Viktor. Efter sitt uppträdande i Melodifestivalen med Bada naken kunde man höra många barn gå runt och sjunga den texten.

Film som inspirerar

Hur kommer det sig då att barn ibland väljer sina favoriter i en genre som är direkt riktade till vuxna? I musik är det inte texten som är det som egentligen fastnar, utan musikens uppbyggnad. Karaktärer i filmer har också en stor inverkan på olika val. Ett exempel på detta är att Elsa i Frost inspirerar oavsett ålder. Här är det inte bara barn som tar till sig av hennes stil. Vi kan se de svenska prinsessorna klädda i samma frostigt blå färg som Elsa. Efter att filmen blivit en succé kunde man se många designers som arbetade i samma färger och nyanser som karaktärerna i Frost bar.

Trender i modevärlden

När man går i de stora shoppingcentran och tittar in i klädesaffärerna ser man också bevis på hur filmer påverkar modet. På avdelningarna för barnkläder ser man klänningar, tröjor och nattkläder i en frostig blå färg, gärna med lite spets och glitter. Det är mössor och vantar med tryck av scener från bland annat Frost. Olof, den lilla snögubben, som håller hårt i sin näsa när renen Sven försöker ta moroten är ett populärt motiv. Då kan man undra om en tröja med Hasse Andersson skäggiga ansikte hade sålt i samma mängd, eller är det bara hans musik som barnen föredrar?