Att lära sig spela ett instrument

Home / Musik / Att lära sig spela ett instrument

Det finns många anledningar att börja lära sig ett instrument. Mycket forskning tyder till exempel på att det hjälper hjärnans utveckling, särskilt när barn börjar spela ett instrument i tidig ålder. Att spela ett instrument under skolåren gör sannolikt att man kommer att prestera bättre i matte, språk och i allmänna IQ-tester, eftersom det förbättrar de kognitiva förmågorna att spela ett instrument.

Trots det kan man som förälder aldrig tvinga ett barn till att spela ett instrument – i alla fall inte om man vill att barnet ska associera musiken till glädje, och fortsätta spela även i vuxen ålder. Därför är det bästa man kan göra att introducera barnet till olika instrument, låta dem prova på, och själva upptäcka ett eventuellt intresse. Många musikskolor har prova-på-tillfällen just för detta syfte.

Därmed inte sagt att barnen självmant kommer att plocka upp fiolen eller flöjten, eller sätta sig vid pianot, och träna flera timmar om dagen från och med då. Faktum är att det är ganska vanligt att barn efter sex-sju träningstillfällen tröttnar, vanligtvis i samband med att de upptäcker att det är svårt att spela ett instrument och att de inte lär sig i den takt de först trodde. Då gäller det som förälder att försöka motivera barnet att fortsätta i alla fall terminen ut, för att barnet ska lära sig att inte ge upp så fort något blir svårt. Man får då gå en balansgång mellan tvång och lirkande.

Om man istället börjar spela ett instrument som vuxen behöver man inte oroa sig för något liknande, eftersom man själv styr alla beslut och kan följa sin egen vilja. Som vuxen kan man dock stöta på andra problem istället, till exempel att man har försämrad syn och inte kan läsa noterna utan glasögon. Glasögon kan vara i vägen när man spelar vissa instrument, som violin, vilket gör att man kan behöva skaffa linser för att kunna spela efter noter. Efter att man har provat ut linserna behöver det dock inte vara vare sig dyrt eller krångligt att köpa nya linser, eftersom man på sidor som Blackfriday.se kan hitta en mängd olika rabattkoder, till exempel en rabattkod till Lensway, där man på ett smidigt sätt kan beställa hem linser.