Arrangera musiktävlingar och quiz

Home / Musik / Arrangera musiktävlingar och quiz

Ett nytt fenomen som sprider sig på krogar runt om i landet är detta med musiktävlingar och quizer. Har du inte stött på detta än så ska du få förklaringen på vad det handlar om här och nu. Det handlar om att kunna svara på frågor rörande vissa låtar. Det kan till exempel handla om;

  • Vad heter gruppen som slog igenom med den här låten?
  • Vem har skrivit låten?
  • Vilken film gjorde denna låt till en hit?… och liknande frågor.

Man kan antingen ha en gitarrspelande trubadur som spelar hela låten eller bara första versen. Man delar in deltagarna i lag och bästa laget vinner en korvring eller vad det nu kan vara – utöver äran förstås.

Många kända artister har slagit igenom med låtar som är totalt okända för den stora publiken, så den här typen av frågesporter med musiktema kan vara riktigt underhållande eftersom man lär sig mycket på kuppen. Det blir alltså samtidigt en lärorik lektion i musik. Att stoltsera med att “detta var låten som gjorde att Rolling Stones slog igenom” höjer alltid besserwisservärdet. Men som sagt, den bland många andra låtar utgör rena överraskningsmoment i en musikquiz.

Quiz-arrangör

Faktum är att den här typen av musikfrågetävlingar börjar bli ett mycket populärt inslag på till exempel fester. Kan man sin sak och gör det bra kan man faktiskt bli flitigt anlitad som tävlingsledare, trubadur och DJ. Varför inte göra det till en extrainkomst? Gör reklam för din verksamhet genom en egen webbsida och trycka upp reklammaterial som till exempel en tröja, keps eller mössa med tryck som marknadsför den egna webbsidan.

Folk vill ha skoj och äger man talangen för att underhålla och roa så finns det ingen anledning att sticka under stol med det och lämna pengarna på bordet. Gör en karriär eller ett extraknäck av det. Så länge folk tycker det är roligt så ta chansen.

Förslag på frågor till en musiktävling

Så – vad är det folk inte känner till om musik? En hel del förstås men här kommer några förslag till frågor:

  • Spela några verser av låten Den 17:e Balladen och ställ frågan – vem har skrivit denna låt? De flesta kommer troligtvis att gissa på Cornelis Vreeswijk, vilket är fel. Till kuriosan hör att Evert Taube inte fick spela låten för sitt skivbolag eftersom den inte ansågs “Taubsk nog”.
  • Den vackra Beatleslåten “Blackbird” gör ofta succé under musiktävlingarna om man kan framföra den på ett snyggt sätt och den självklara frågan är naturligtvis; Vad heter gruppen som framförde den här låten? Eller vem har skrivit låten? Svaret är Beatles eller Paul McCartney och på wikipedia finns en del intressant bakgrundshistorik om man vill bidra med ytterligare kuriosa, vilket kan vara roligt.